DRUŠTVO ZA KARATE CELJE
 
   
PREDNOSTI VADBE

SKLADNI RAZVOJ TELESA

MOTORIKA

SAMOZAVEST

KONCENTRACIJA

SAMODISCIPLINA

ODGOVORNOST

PROŽNOST

KONDICIJA

NADZOR AGRESIVNOSTI

DRUŽENJE

DUHOVNA MOČ

ZDRAVO ŽIVLJENJE BREZ POŽIVIL IN DROG

ŠPORTNA AKTIVNOST ZA CELOTNO ŽIVLJENJE

KARATE LAHKO VADITE TUDI,
ČE STE PRENEHALI Z VADBO
DRUGIH ŠPORTOV.


TVEGANJE

MOREBITNE POŠKODBE, KI SO REDKE

IZBIRA NAPAČNEGA STILA KARATEJA, KI NE OMOGOČA VSESTRANSKO NAPREDOVANJE
V P I S

PRILOŽNOSTI

SODELOVANJE NA SVETOVNIH, EVROPSKIH IN BALKANSKIH PRVENSTVIH

NAVEZOVANJE STIKOV S KARATEISTI V SLOVENIJI IN IZVEN

UTRJEVANJE TUJIH JEZIKOV V PRAKSI

POZNAVANJE DRŽAV IN NJIHOVIH KULTUR

PREDNOST PRI IZBIRI NEKATERIH POKLICEV

AKTIVNOST NA TRENERSKEM IN SODNIŠKEM PODROČJU

IZOBRAŽEVANJE

POSLOVNE PRILOŽNOSTI


SLABOSTI

POMANJKANJE PROSTEGA ČASA

NAPAČNA PREDSTAVA O KARATEJU V DRUŽBI

VADBA V ZAPRTIH PROSTORIH

RAZVEJANOST KARATE STILOVNamen vadbe

V klubu se ukvarjamo s treniranjem otrok in mladine. Naš namen je razvijati individualne gibalne sposobnosti naših članov, jih učiti obvladovanja njihovih čustev (agresije, jeze). Na treningih je velik poudarek na druženju in vzpostavitve socialnih navez med člani. Velikokrat je poleg samega treninga karateja prisotna miselna dejavnost kajti vsak otrok, ki želi uspešno izvesti tehniko mora zato pravilno izbrati in izvesti gib ali vezavo gibov. Vadba zavzema osnovne tehnike karteja, vadbe kat, kumiteja, kiho-ippon in dyu-ippon kumiteja. Poleg karateja se na treningih ukvarjamo z razvojem koordinacije, pliometrije, vzdržljivosti, gibljivost in preciznosti.

Vadba je primerna za vse sterosten skupine malčke, malčice, dečke deklice, mladince mladinke, člane, članice, veterane in veteranke
Zelo pomembno je, v katero šolo oziroma klub se vpišete in kaj želite. Pomembni so programi šole, principi treniranja, namen vadbe, vzgoja, vrsta šole ter pedagoški pristop učitelja (Senseia) do učenca ter družbe, v kateri živimo in delujemo.

Koordinacija


Razvoj koordinacije je pri otroku pomemben, ker se z velikim številom različnih vaj nauči uporabljati vse okončine. Na samem tekmovanju se rezultat pozna tako, da se tekmovalec lahkotno giba po prostoru, nima težav pri izbiri s katero roko/nogo bo izvedel udarec za točkovanje, nadzoruje svoje gibe, kar pomeni da je manj možnosti za izvedbo nekontrolirane tehnike in morebitnih poškodb sebe ali nasprotnika.
Pliometrija

Razvoj predvsem skočnega in kolenskega sklepa. S tem razvojem tekmovalec pridobi na odrivu in globini izvedene tehnike, izboljša timing za napad ali obrambo. Velikokrat je prav ta razvoj odločilen za dober rezultat na tekmovanjih.

Gibljivost in preciznost


Oba razvoja sta velikokrat povezana, saj ob slabi gibčnosti v določenem sklepu pade tudi preciznost udarca. Seveda neprecizen udarec je v velikih primerih tudi nevaren in ne kontroliran s strani izvajalca. Na samih tekmovanjih zato lahko pridobivamo kazni, ki pa niso zaželene za dober končni rezultat. V klubu zato na tem področju delamo skozi celo leto, skozi izvedbo tehnike in ogrevanja telesa na začetku treninga.

Vzdržljivost
Razvoj vzdržljivosti pomaga pri kakovosti izvedbe vaj na treningu. Višji kot je prag vzdržljivosti, lažje treniramo in smo osredotočeni na samo izvedbo trenerskih zahtev. Poveča se tudi koncentracija posameznika na treningu. Temu razvoju se posvečamo predvsem v obdobju pred tekmovanjem in v nižjih začetniških skupinah. Z dobro fizično pripravo vadečega lahko lažje razvijamo ostale področja individualnega razvoja.


Disciplina- samo kontrola


Otrok se skozi trenažni proces nauči obvladovati lastna čustva. V velikih primerih se odvečna energija sprosti prav na treningu. Rezultati se poznajo na obnašanju otroka. Nauči se obvladovanja jeze in agresije. Pri samem treningu karateja je potrebno uporabljati tudi določene oblike pozdravljanja in spoštovanja. Vse ta načela otroka učijo socializacije in osnovnih načel obnašanja.

Samoobramba

ima v sedanjem času velik pomen, predvsem pri fizično šibkih in nežnejšem spolu. Pravilna uporaba prijemov zagotavlja popolno obrambo, brez odvečne agresije tudi proti večjemu številu napadalcev ali močnejšemu napadalcu. Zaradi tega je zelo pomembno, kako je posredovano znanje pri učenju posameznih tehnik, da ne pride do morebitnih poškodb branitelja. Šola samoobrambe je v ta namen razvila specifične prilagojene tehnike branjenja, ki imajo velik učinek brez odvečne izgube moči in sile. Prav zaradi tega je primerna za vse ciljne skupine kot so: malčki-malčice, dečki-deklice, mladinci-mladinke, člani-članice in starejši ne glede na leta in spol.

Rekreacija

Karate je primeren tudi za starejše osebe kajti ob učenju osnovnih tehnik razvija in ohranja telo v določeni pripravljenosti ki je pomembna za življenjski slog. Karate tako nudi vsakemu možnost da naredi nekaj za svoj telo in tako prepreči različna obolenja ali poškodbe v normalnem življenju. Karate ni kontakten šport in je lahko prava izbira za dejavnost ki ti pomaga kot sprostitev in premagovanje stresnih situacij v službi ali šoli.

Karate je šport, ki ga lahko trenira vsak, ne glede na spol ali starost. Ni nujno povezan s tekmovanji in tako daje možnost tudi tistim, ki želijo trenirati samo zase in za lastno telo. V našem klubu imamo zato različne skupine, ki so deljene na njihov namen in željo.

Prednosti vadbe v Društvu za karate Celje

50 letna tradicija poučevanja

Visoka strokovna pedagoška usposobljenost trenerskih kadrov po merilih športne fakultete.

Sodelovanje z mednarodnimi karate mojstri

Dolgotrajne tekmovalne izkušnje - osvojitev 2. naslovov skif svetovnega prvaka in številne medalje iz tekmovanj na najvišjem nivoju

Skrbna vzgoja otrok, ki zavzema vse moderne pedagoške prijeme